FN-traktatens erhvervskoalition

Globale virksomheder og NGO'er støtter en fælles vision for en ambitiøs global plastaftale

Banner, der fremmer erhvervskoalition for en global plastaftale
  • 83 organisationer, herunder store globale virksomheder, finansielle institutioner og NGO'er, har offentliggjort en fælles vision for en effektiv og ambitiøs global traktat om at sætte en stopper for plastforurening.
  • Ellen MacArthur Foundation og WWF offentliggør planer om at lancere en Business Coalition for a Global Plastics Treaty for at indkalde organisationer, der deler denne vision, med det formål at sikre en stærk og ambitiøs stemme for erhvervslivet i de kommende forhandlinger.
  • TOMRA er medlem af erhvervskoalitionen og mener, at en FN-traktat om plastforurening har magt til at katalysere den hurtige implementering af systemer, der håndterer plastforureningskrisen i stor skala og baner vejen mod en cirkulær økonomi for plast.

TOMRA stræber efter en verden uden affald, hvor 40 % af plastemballage efter brug vil blive indsamlet til genanvendelse inden 2030, og 30 % vil blive genanvendt i et lukket kredsløb. For at opfylde disse ambitiøse forpligtelser og sætte en stopper for plastforurening skal vi implementere dokumenterede affaldshåndterings- og genanvendelsessystemer med øjeblikkelig virkning. 

Tove Andersen, TOMRAs President og CEO
Tove Andersen TOMRAs President og CEO

Globale virksomheder på tværs af plastværdikæden, finansielle institutioner og ikke-statslige organisationer (NGO'er) mødtes i dag for at offentliggøre en fælles vision for en effektiv og ambitiøs global traktat om at sætte en stopper for plastforurening. Visionen vil danne grundlag for fremtidige politiske samarbejder med regeringer gennem en nyligt lanceret Business Coalition for a Global Plastics Treaty, som vil blive indkaldt af Ellen MacArthur Foundation og WWF.

De organisationer, der står bag visionen, ser den globale traktat som den vigtigste mulighed for at accelerere fremskridtet hen imod en cirkulær økonomi, hvor plast aldrig bliver til affald eller forurening, og hvor værdien af produkter og materialer bevares i økonomien. Traktatforhandlingsprocessen, som forventes afsluttet i slutningen af 2024, vil i høj grad afgøre plastforureningskrisens forløb for kommende generationer.

"Plastkrisen strækker sig ud over alle grænser og påvirker sundheden i vores have og dyrelivet samt menneskers levebrød fra storbyer til små kystsamfund. Omfanget af dette globale problem skal imødegås med lige så ambitiøse løsninger," sagde Erin Simon, Vice President og Head of Plastic Waste and Business, WWF. "Vi har ingen tid at spilde. Behovet for global koordinering for at tackle plastforureningskrisen har aldrig været mere presserende. En Business Coalition for a Global Plastics Treaty vil skubbe stærkt på for at få en ramme, der forlader den sædvanlige forretningstilgang og fører os ind i en ny æra, hvor en afslutning på plastforurening endelig er inden for rækkevidde."

Global Plastics Treaty-banner med fokus på "ingen tid at spilde"

Forud for det første møde i det mellemstatslige forhandlingsudvalg (INC), der er planlagt til slutningen af november i år, opfordrer de støttende organisationer til en global traktat, der fastlægger fælles mål, regler og forpligtelser, som medlemsstaterne skal implementere inden for deres nationale jurisdiktioner. For virksomheder og investorer betyder det at skabe lige konkurrencevilkår og undgå et kludetæppe af løsninger, der ikke er forbundet med hinanden.

Som et stærkt signal om deres ambitioner for forhandlingsprocessen er de støttende organisationer enige om, at traktaten skal støtte fremskridt på en række vigtige områder, herunder reduktion af plastproduktion og -anvendelse gennem en cirkulær økonomitilgang, øget cirkulation af nødvendig plast og forebyggelse og afhjælpning af udslip af mikro- og makroplast, der er vanskeligt at reducere eller undgå, til miljøet. Listen over organisationer, der støtter den fælles vision, fremhæver det høje niveau af enighed mellem virksomheder på tværs af plastværdikæden og støtteorganisationer om behovet for at definere et omfattende og koordineret sæt opstrøms- og nedstrømspolitiske foranstaltninger, der bidrager til at opnå vores ønskede globale resultater og kan tilpasses lokale forhold.

Ellen MacArthur Foundation og WWF vil opfordre organisationer, der tror på denne vision, til at udvikle ambitiøse politiske anbefalinger, engagere sig med traktatforhandlere og opbygge tillid i erhvervslivet til fordelene ved og nødvendigheden af en effektiv global plastaftale.

Banner, der fremmer erhvervskoalition for en global plastaftale

"Mange virksomheder og lande tager allerede vigtige skridt for at tackle plastforurening, men frivillig indsats alene kan ikke nå det omfang, vi har brug for til at løse denne krise. Der kræves en ambitiøs global plastaftale. Derfor annoncerer vi i dag i samarbejde med WWF planer om at danne en Business Coalition for a Global Plastics Treaty. Denne koalition vil samle virksomheder fra hele plastværdikæden for at støtte udviklingen af en ambitiøs og effektiv traktat – en traktat, der fremskynder overgangen til en cirkulær økonomi og sikrer, at værdien af produkter og materialer ikke går tabt, men bevares. Plast vil ikke længere blive til affald eller forurening," sagde Rob Opsomer, Executive Lead – Systemic Initiatives, Ellen MacArthur Foundation.

De organisationer, der støtter den fælles vision for en global plastaftale, har forpligtet sig til at arbejde tæt sammen med regeringerne for at hæve ambitionsniveauet i forhandlingsprocessen og opfordrer flere virksomheder fra hele plastværdikæden til at samarbejde med os i udviklingen af en Business Coalition for a Global Plastics Treaty. Sammen kan vi styrke vores opfordring til en juridisk bindende og effektiv traktat om at sætte en stopper for plastforurening.

TOMRAs President og CEO Tove Andersen holder tomme plastikflasker
Tove Andersen, TOMRAs President og CEO

Få mere at vide om de organisationer, der støtter den fælles vision for en global plastaftale.